Nieuws
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

“Zeker zeventig procent van het netwerken doe ik tijdens mijn optredens”

Kent u commercieel directeur Ben Peters van A&C Media in Roermond? Belangrijke man achter De Trompetter, het ZondagNieuws en nog zo’n dertig andere gratis huis-aan-huisbladen, deels onder de vlag van Concentra Media. In zijn eigen (Nederlands-) Limburg is Ben Peters een ware volksheld, niet als directeur, wel als dialectzanger Big Benny. Tijdens het carnavalsseizoen staat hij wel tien keer per week op de bühne, zoals de Neder-Limburgers dat zo mooi zeggen.

“Het moment dat ik de bühne opga, valt alle stress van me af. Het is een uitlaatklep”, glundert Ben Peters aan de vooravond van carnaval. Zijn nieuwste cd Planke Gaas is al het tiende album. Zijn muziekrepertoire beslaat intussen al bijna tweehonderd dialectnummers. “Geen carnavalsmuziek, wel Limburgse stemmingsmuziek, een beetje après-ski-achtig. Bekendste nummer? Welk nummer niet! Kijk eens op YouTube, dan schrik je.” Is het niet in de Zoepkoel in Venlo of op het Onze-Lieve-Vrouweplein in Maastricht dan op sjtasiefestasie in Roermond, overal gaan duizenden tot een paar tienduizend toeschouwers uit hun dak op zijn muziek, elk jaar opnieuw. Big Benny is big business. “Euh, ja. Het is nog een goed betaalde job. En het is vooral een hobby.”
In 1992 begon hij ermee, toen nog 172 kilo, vandaar Big Benny. De artiest is intussen een stuk lichter, mede dankzij een maagring.

Zijn artiestenagenda zit in deze periode nog eivol. “Vrijdag, zaterdag en zondag, soms vijf optredens op een dag. Ik vlieg van Heerlen naar Venlo en weer terug naar Zuid-Limburg. Allemaal concertjes van 30 minuten. In Belgisch-Limburg blijf ik vooral hangen in het Maasland: Kinrooi, Maaseik, Lanaken. Op carnavalszittingen maar ook op schuttersfeesten treed ik op.” Zijn vriendin is zijn chauffeur, geluidsvrouw en manager. “De optredens hebben mijn eerste huwelijk gekost. Ik was 23 jaar getrouwd. Mijn ex ging nooit mee naar optredens. Mijn vriendin vindt het geweldig. Ze is er altijd bij.”

Het artiestenbestaan is zwaar maar het rendeert ook voor A&C Media. “Zeventig tot tachtig procent van het netwerken doe ik tijdens mijn optredens. Tussen een glaasje zeggen belangrijke zakenlui dan ‘Ben, kom van de week eens langs. We hebben nog wat voor jou.’ Op die manier kan ik door gesloten deuren naar binnen wandelen.

”De bladen die A&C Media uitgeeft, leven enkel van advertenties. Goede contacten en commercieel talent bepalen mee de winst van het bedrijf in Roermond. Ben Peters was er al op zijn zestiende bij. Zijn broer Dré had in 1977 De Trompetter opgericht. “We hebben veel eigenaren gehad. In 2008 zijn we opgekocht door Concentra Media. Anderhalf jaar later zijn we met onze grootste concurrent NWG gefuseerd tot A&C Media, Lees verder