Nieuws
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Big Benny is Big Business
(Geschreven door Peter Eberson, Dagblad De Limburger, 4 maart 2000)

Carnaval moet nog beginnen, maar veel Limburgse artiesten zijn blij dat het seizoen er over een paar dagen op zit. Van november tot maart sjouwden ze van kroegie naar kroegie, van heren- naar dameszitting, van bonte avond naar prinsenreceptie. Een lange dag op pad met carnavalsartiest Big Benny uit Roermond.

Een nog slaapdronken Ben Peters opent de voordeur. Het is zondagmorgen half elf. Acht uur geleden stond Big Benny nog op het podium te zingen. Over een uur moet hij weer. Het wordt een lange dag. Optredens op een herenzitting in Tegelen, bij het lichten van de spaarkas in Venlo, in een discotheek in Helden, in een café in Blerick en bij een prinsenreceptie in Roermond. Allemaal op één dag. Voor de 35-jarige Big Benny en tientallen andere Limburgse artiesten de normaalste zaak van de wereld. Ze rijden jaarlijks duizenden kilometers door Limburg en Brabant. Kennen elk café, iedere feestzaal en elk gemeenschapshuis.In de woonkamer van zijn huis zoekt Big Benny zijn kleding uit. Vijf kleurige hemden met de initialen BB gaan in de kledingzak, één voor elk optreden. De entertainer baadt na ieder optreden in het zweet. Een uitgebreide garderobe is daarom geen overbodige luxe.Schoonvader Ton zit al in de auto te wachten. De schoonvader is naast privé-chauffeur ook manager, tekstschrijver en geluidsman van Big Benny. Die artiestennaam verwijst naar de 150 kilogram die de Roermondse zanger moet meetorsen.

11.15 UUR.-Op weg naar Tegelen waar 250 mannen al een uurtje bezig zijn aan de beroemde Herenzitting van de Boereraod. Voor de artiestenopvang zorgt Nel Schell. De ontvangst is hartelijk. Big Benny is geen onbekende. De Boereraod heeft een heuse artiestenruimte ingericht. Er is een kleedruimte en er is soep met broodjes. In Tegelen geen prins die naakt in een kinderbadje stapt. Nee, de Tegelse Hiërezitting is een gezellige bijeenkomst waar weliswaar een recordhoeveelheid bier wordt omgezet, maar waar geen wanklank valt te bespeuren. Het optreden van Big Benny loopt gesmeerd. Met een paar grapjes waarbij Big Benny spot met zijn lichaamsgewicht warmt hij de zaal op. Ik volg nu een fantastisch dieet. Het kiwi-dieet. Ik mag alles eten, behalve kiwi's en het is gemakkelijk vol te houden." Drie kwartier lang zingt hij zijn bekendste nummers als Riet aop dae tap' en Hei Kammeraod'. Na het laatste nummer wordt hard geschreeuwd om een toegift en dan gebeurt er iets vreemds. Niet de artiest zingt, maar het publiek.

Een kwartier lang laat Big Benny de 250 mannen Limburgse schlagers zingen, terwijl hij zelf op het podium staat te genieten. Na afloop komen alweer aanvragen voor nieuwe optredens. Big Benny wordt meteen geboekt voor de herenzitting van 2001. Lees verder